Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent ‘yogaslaap’, het is een diepe geleide ontspanning waarbij je je bewustzijn tussen waken en slapen inbrengt en daardoor compleet ontspant. In de sessie breng je je aandacht naar verschillende lichaamsdelen, oefen je het terugtrekken van je zintuigen en visualiseer je. Het bestaat uit verschillende fasen (lees meer in ons blogbericht Yoga Nidra; de verschillende fasen omschreven) en doordat je hierin meegenomen wordt kom je in een diepe staat van fysieke en mentale ontspanning. Een Yoga Nidra sessie van 30-45 minuten staat gelijk aan zo’n vier uur slaap!

Effecten van Yoga Nidra:
– slaap inhalen
– kalmte, ontspannen staat van geest
– concentratie verhogen, geheugen versterken
– intuïtie ontwikkelen
– gezondheid, weerbaarheid verhogen
– slaapritme, gemakkelijker in- en doorslapen of juist minder slaap nodig hebben

Hoe werkt het?
De stapsgewijze opzet van Yoga Nidra zorgt ervoor dat je, door constant de instructies te volgen, wakker blijft en geen gelegenheid krijgt om weg te zakken in diepe slaap. Tijdens Yoga Nidra begeef je je tussen ontspanning en halfslaap. Anders dan bijvoorbeeld bij een kort middagslaapje waarbij je wel diep wegzakt en waardoor je je daarna vaak eerder suf voelt dan gerevitaliseerd. Door middel van een EEG is hersenactiviteit meetbaar in verschillende fasen tussen alertheid en slaap. Hierbij worden de spanningswisselingen, het aantal aantal trillingen per seconde, weergeven in Herzt.

brainwave-graph

Yoga nidra is een ontspanningsmethode, je begeeft je tijdens een sessie dus voornamelijk in het alfagedeelte. Je gedachtestroom komt tot rust en in het lichaam treed een gevoel van zwaarte op. Tegelijkertijd is Yoga Nidra activerend, erna voel je je lichamelijk en geestelijk helder en fris. Dat komt doordat de je ook in het thèta gedeelte komt. Het moment dat je het gevoel hebt dat je wegzakt, of dat je een deel van wat er gezegd wordt niet meegemaakt hebt, op die momenten haal je slaap in. Tijdens Yoga Nidra schakel je tussen de alfa- en thèta-fase, zonder dat je in de delta-fase komt.

De kosten voor een losse workshop bedragen €12,50, als je een strippenkaart hebt, 1 strip. Onze gratis proefles geldt niet voor deze workshops. Wil je meedoen? Deze workshops zijn erg populair, je kunt je aanmelden via MomoYoga. De eerstvolgende data zijn:

vrijdag 21 april 19:00 – 20:00
vrijdag 7 juli 19:00 – 20:00
vrijdag 1 september 19:00 – 20:00
vrijdag 20 oktober 19:00 – 20:00
vrijdag 8 december 19:00 – 20:00
 

Bekijk hier een interessante documentaire over yoga nidra:
Uitzending van stichting OHM

Bronvermelding en leestips:
Yoga Nidra – Swami Satyananda Saraswati
Yoga Nidra – Barbara Kündig