Jacqueline in India – deel 1

Jacqueline is in september en oktober in Rishikesh, India voor een vervolg training bij Akhilesh, hierbij een verslag van haar eerste indrukken!

Rishikesh
Rishikesh wordt ook wel de yoga hoofdstad van de wereld genoemd. Oosterse en westerse mensen komen hier yoga beoefenen, trainingen volgen of zich voor langere tijd terugtrekken in een ashram. Niet alleen buitenlandse toeristen komen hier, maar ook veel rijkere Indiaase bezoekers. De vrouwen herken je aan de kleurrijke en glinsterende sari’s. Met een selfiestick zetten ze zichzelf en de hele familie op de foto met de Ganges op de achtergrond. Af en toe vragen ze enthousiast aan mij en andere blondines om met ze op de foto te gaan.

img-20161004-wa0002Je zou Rishikesh kunnen zien als het Lourdes van India, met het heilige water van de Ganges die dwars door de stad stroomt. Je kunt zonden van je afwassen, om genezing vragen of een offer doen. Overal zijn daarvoor brede trappen aangelegd, zogeten ghats, zodat je makkelijk de rivier in kan stappen. Af en toe vaart er een offerbakje met bloemen en een kaarsje voorbij. De rivier zelf is breed en stroomt heel hard, je begrijpt zo gelijk hoe belangrijk en machtig die is. Vanuit Rishikesh kun je ook nog verder het Himalayagebergte in naar de heilige plek waar de Ganges ontspringt.

Het spirituele of toeristische gedeelte van de stad bestaat uit tempelcomplexen, standbeelden en allerlei ayurvedische winkeltjes. Je kunt de andere kant van het water binnen dit gebied alleen bereiken via een smalle kabelbrug in de kleuren van de Indiase vlag. Er lopen en zitten allerlei swami’s, baba’s en guruji’s met witte of oranje gewaden op straat, sommigen met grijze dreadlocks. Ze zijn op bedevaart naar Rishikesh of ze wonen in een ashram iets buiten het centrum. Er worden mantra’s afgespeeld op straat, er hangen bloemen en slingers, je ruikt wierook en Indiase kruiden en er wordt gedanst op plateaus aan het water. Het gezang wordt afgewisseld met constant getoeter van brommers en riksha’s. In de smalle drukke straatjes zie je geen auto’s, maar wel heilige koeien met daartussen een verdwaalde hond of aap. En hier en daar een groepje yogi’s met een overweldigende blik.

Ashram
img-20161004-wa0001De teacher training vindt plaats in een ashram, de Yoga Niketan ashram. Je kunt dit vergelijken met een spirituele woongemeenschap of klooster complex waar je slaapt, eet en meedoet met het dagprogramma. Voordat de training begon mochten we kennismaken met het leven in deze ashram. Om 05:00 gaat de eerste bel en een kwartier later begint de meditatie. De dag duurt tot 21:00 met o.a. twee keer yoga en meditatie, een lezing van een lokale swami, tijd in de bibliotheek om geschriften te bestuderen en tussendoor wordt er voor je gekookt en thee gezet. ‘s avonds is er afwisselend zingen, trataka (staarmeditatie) of een ritueel. Zondag is de enige vrije dag, maar begint met karma yoga: het schoonmaken van de yoga- en meditatiezalen. Zo’n volle week heeft als doel dat je geen tijd hebt om afgeleid te worden door de ‘buitenwereld’ en je zo helemaal kunt storten op jezelf om bijvoorbeeld je zelfkennis te vergroten of levensvragen te onderzoeken.
img-20161004-wa0003Elke activiteit heeft een eigen gebouw: het is een groot complex met een meditatiehal, yogazaal, eetkamer, tempel, office, zaal voor satsang (vragenuurtje), etc. De rest van de kavel is opgevuld met huizenblokken en mooi aangelegde tuinen en zitjes. De bomen worden bewoond door eekhoorns en een grote groep bijdehande apen. Iedereen heeft een eigen kamer met badkamer.
Voor de teacher training zijn we alleen als gast in de ashram en gebruiken de slaapkamers, we eten mee en we hebben de satsangzaal tot onze beschikking voor al onze lessen. We hebben ons eigen programma en eigen leraren. Hier zal ik de volgende keer meer over vertellen.