Happy Holi!

Gisteren was het in India Holi en hier in Arambol werd het zeker gevierd. Dit festival van kleur wordt overal in India groots gevierd, maar ook op andere plekken in de wereld wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Je kunt ook in Nederland Holi vieren, in Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld. De kleuren van Holi zijn bij veel mensen wel bekend, maar wat wordt er nou precies gevierd wordt niet.
Holi wordt gevierd als begin van de lente en het begin van het nieuwe Hindu jaar, maar het is ook een festival waarin kleur en vrolijkheid gevierd wordt. De traditionele Hindu kalender volgt de maan in plaats van de zon. Binnen de jaargetijden van in het Hinduïsme worden de voorbereidingen van de Holi gestart op de dag van Basantpanchami, de vijfde dag van het jaargetij Basant in de maand Phaalguna. In de Phaalguna-maand staat de zon op de dag van Makkarsankranti op de evenaar en helt de aarde met het noordelijk halfrond naar de zon en dat houdt in dat het noordelijk halfrond wordt opgewarmd. Voor de natuur in het noorden betekent het meer bloei en leven, het begin van de lente! In de Hindu-jaartelling is de dag na de holikadahan de start van de maanmaand Chaitra en tevens Nieuwjaar. En dan start het gekleurde feest van het voorjaar, tot laat in de nacht wordt er uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Men bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens.

holi-festival-colours-indiaMen wenst elkaar bij dit feest ‘Subh Holi!’ of ‘Happy Holi’ toe, wat zoveel wil zeggen als ‘Gelukkig Nieuwjaar!’. De Hindu-jaartelling is daarbij anders: Holi in 2015 is het Hindu-jaar 2072.

In India wordt Holi heel uitbundig gevierd, iedereen zit onder de kleuren en er is overal muziek. Veel toeristen proberen ook vaak om hun reis zo te plannen dat ze tijdens Holi in India zijn. Het is een beetje te vergelijken met Koninginnedag in Nederland, maar dan is alles gekleurd en niet alleen oranje! Er zijn heel veel mooie filmpjes en foto’s van Holi te vinden op internet en hier hebben we er een paar gedeeld. Maar deze filmpjes en foto’s geven niet helemaal de sfeer weer als je er bij bent. De vrolijkheid, positiviteit en kleurrijkheid kun je alleen in India ervaren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: