Vul je boekenplank, 5 boeken die wij aanraden

Met de kerst weer achter de rug en het nieuwe jaar begonnen, is het tijd om je cadeaubonnen en boekenbonnen te verzilveren! Ook als je geen bonnen hebt gekregen onder de kerstboom, kun je natuurlijk mooie boeken kopen en lezen. Er zijn heel veel interessante boeken over yoga te vinden, kijk maar naar onze boekenplank in de studio. We willen je graag een paar tips geven voor boeken die wij interessant vinden en aanraden!

Light on Yoga – B.K.S. Iyengar
light_on_yogaLaten we maar meteen beginnen met het yogaboek bij uitstek. Light on Yoga van Iyengar is al wat jaartjes oud, het is voor het eerst uitgegeven in 1966 en was in die tijd voor velen de eerste kennismaking met yoga. Iyengar beschrijft in zijn boek naast honderden asana’s ook pranayama technieken en de achtergrond van yoga. B.K.S. Iyengar is dit jaar op 96-jarige leeftijd overleden en was een zeer invloedrijke man voor de yoga die vandaag beoefend wordt door miljoenen mensen. In Light on Yoga krijg je een beeld van de persoon Iyengar, hij staat bekend om zijn zeer gedetailleerde en gedisciplineerde manier van yoga beoefenen. Dit lees je terug in het boek, bij alle asana’s staat tot in detail beschreven wat je doet, hoe je ademt en waarom deze asana goed voor je is.
Maar niet alleen de technische stukken zijn interessant en leuk om te lezen. Er staan ook meer filosofische teksten in het boek, waarin Iyengar uitwijdt over de achtergronden van yoga en het spirituele pad wat de beoefenaar volgt. Hij maakt mooie vergelijkingen zoals: ‘The path of yoga is like the sharp edge of a razor, narrow and difficult to tread, and there are few who find it. The yogi knows that the paths of ruin or of salvation lies within himself’.

Yoga, Your Home Practice Companion – Sivananda Yoga Vedanta Centre
1335943705_yoga-your-home-practice-companion-by-sivananda-yoga-vedanta-centreEen uitgebreid boek over yoga volgens de leer van Swami Sivananda. Het belangrijkste aspect van zijn benadering van yoga het benoemen van vijf delen van yoga die je zou moeten toepassen in je dagelijks leven. Dit zijn: Proper Exercise, Proper Diet, Proper Breathing, Proper Relaxation en Positive Thinking & Meditation. Dit boek neemt je mee op deze vijf vlakken. Er staan zeer veel asana’s in beschreven op een duidelijke en overzichtelijke manier met opties voor beginners en gevorderden. Verder worden in het boek verschillende ademhalingstechnieken en meditatie oefeningen gegeven die je kunnen helpen om tot rust te komen of je concentratie te verbeteren. En als afsluiting staan er ook nog zo’n 40 heerlijke vegetarische recepten in!

Moola Bandha, The Master Key – Bihar School of Yoga, Swami Buddhananda
moola_bandha_the_master_key_ihf062Dit boek bevat zo’n 125 pagina’s met alles wat je ooit maar wilde weten over Moola Bandha. Moola Bandha is een belangrijk punt in je lichaam wat je activeert in zo goed als alle asana’s en bij pranayma. Maar wat is het nou precies? Waar in je lichaam zou je iets moeten voelen? En wat is het effect van het activeren van Moola Bandha? In dit boek wordt duidelijk de techniek van Moola Bandha uitgelegd, wat het effect is en waarom dit punt zo belangrijk is in je lichaam. Er worden ook een aantal oefeningen beschreven waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om je Moola Bandha verder te perfectioneren.

Mindfulness voor een gelukkig leven – Thich Nhat Hanh
9789045310701_mi_tb_1Je kunt inmiddels een aardige plank vullen met alle boeken die zijn uitgebracht onder de naam van Thich Nhat Hanh. Dit boek gaat niet direct over yoga en asana’s, maar meer over meditatie, bewustzijn en mindful leven. Het boek leest makkelijk en geeft je inzichten in je eigen handelen en denken. Er worden veel meditatie oefeningen beschreven om je bewustzijn te vergroten en te genieten van het moment waarin je leeft. Een mooi voorbeeld is een beschrijving van je bewuste ademhaling:

Ik adem in en ik weet dat ik inadem
Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem

Terwijl mijn inademing dieper wordt,
wordt mijn uitademing langzamer.

Ik adem in en kalmeer mijn lichaam,
ik adem uit en ik voel me ontspannen.

Ik adem in en ik glimlach,
Ik adem uit en ik laat los.

Thuis in het huidige moment,
weet ik dat dit een heerlijk moment is.

De leringen van Ramana Maharishi – Redactie David Godman
leringenlRamana Maharshi behoort tot de invloedrijkste guru’s uit India uit de eerste helft van deze eeuw. De gesprekken tussen hem en de vele bezoekers, die naar de ashram in Zuid-lndia kwamen, bevatten de kern van zijn leer. In dit boek worden gesprekken beschreven als een soort vraag en antwoord waarin de boodschap van Ramana Maharishi verteld wordt. Soms is het niet meteen duidelijk wat hij bedoelt, maar het zet je in ieder geval aan het denken. Door je bewust te worden en vragen te stellen over je bestaan, het nut van het bestaan en het pad dat je volgt in je leven kom je uiteindelijk tot inzichten die je verder helpen. Dit is wat dit boek met je doet, het laat je verder denken en vergroot je bewustzijn. Los daarvan is het leven van Ramana Maharishi kort beschreven in dit boek en het is erg mooi om het levensverhaal van deze bijzondere persoon wat beter te leren kennen. Helaas is het niet gemakkelijk om aan dit boek te komen, maar doe je best!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s