Grote schoonmaak!

Yoga zorgt dat je meer in balans bent en geeft je innerlijke rust, je hebt er weinig voor nodig. Met alleen een yogamatje worden je oefeningen al een stuk aangenamer. Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan, maar een yogamatje bij ons in de studio wordt gemiddeld zo’n 25 keer gebruikt in een week.  Dit betekend dat van 25 mensen hun handen, voeten en gezicht er mee in aanraking komen. Denk maar aan de kindhouding waarbij je voorhoofd op de mat rust of de achtvoudige houding, waar je kin de mat raakt. Natuurlijk maken wij de matjes regelmatig schoon, maar we kunnen hier wel een handje bij gebruiken…

Vanaf januari (ons goede voornemen van 2014) vragen we na de les of je je matje zelf wilt schoonmaken. Ten eerste zorgt dit voor een lekker frisse matje voor de volgende persoon, ten tweede willen we je er bewust van maken dat dit onderdeel van je yogabeoefening is. Saucha (reinheid) is een van de vijf Niyama’s, richtlijnen van de yogafilosofie. Zorgen voor een schoon lichaam en een schone omgeving waarin je yoga beoefent, is een teken van respect en verdiept je oefening. Hierbij hoort ook een schoon matje.

Uit hygiënisch oogpunt is het meest ideaal als iedereen zijn eigen matje gebruikt; jouw matje wordt alleen door jou aangeraakt zodat je geen bacteriën overdraagt en ook niets overneemt van anderen.
Als je liever een studiomat gebruikt, zorg dan dat je handen en voeten schoon zijn voor je de mat op stapt, was je handen voor en na de yogales.

Een paar tips voor het schoonhouden van je (eigen) yogamat:

    • Gebruik geen zeep, dit is lastig uit je matje te halen en kan de textuur van je matje aantasten, waardoor je minder grip hebt.
    • Gebruik geen sterk chemische reinigingsmiddelen, naast dat dit waarschijnlijk niet goed is voor je matje is het ook niet prettig voor je gezondheid. Je hebt immers intensief contact met je huid op de mat.
    • Laat je matje altijd volledig drogen na het schoonmaken.

Drie methodes voor een schone mat:

1. Makkelijk en snel
Sommige merken verkopen speciale doekjes om je matje schoon mee te maken. De merken Jo-sha en Gaiam hebben speciale doekjes. Gebruik geen babydoekjes, deze maken je matje glibberig.
+ snel klaar, snel droog, ruikt lekker.
– duurder, belastend voor het milieu (ook al zijn sommige biologisch afbreekbaar)

2. Huis tuin en keuken middeltje
Iets meer tijd kost deze zelfgemaakte schoonmaakspray. Neem 1 deel schoonmaakazijn, 3 delen water en eventueel een aantal druppels etherische olie voor de geur. Vul hiermee een plantenspuitje en spray je mat in. Wrijf droog met een droge doek, laat je mat nog even onopgerold liggen totdat hij weer helemaal droog is.
+ Etherische olie hebben een lekkere geur (sommige, zoals eucalyptus, lavendel en tea tree hebben daarnaast een antibacteriële werking), de spray is helemaal natuurlijk en het is goedkoop.
– Azijn ruikt minder lekker (de geur vervliegt wel vrij snel) en kost iets meer droogtijd.

3. Grondige wasbeurt
Als je matje echt vies is geworden zijn sommige geschikt om in de wasmachine te wassen op 30 graden en de laagste centrifuge stand of zonder te centrifugeren. Wat ook werkt is om je mat onder de douche of in bad te doen. Laat je mat volzuigen met water, boen hem zachtjes schoon met een spons of schoonmaakdoekje met mild reinigingsmiddel en laat zo’n 20 minuten weken. Spoel je mat goed af en laat het water er afdruipen, je kunt nu aan twee kanten een grote handdoek leggen en je matje hierin oprollen. Wring je matje niet uit, als hij nat is gaat hij sneller stuk. Leg hem over een rek en laat drogen, er zal nog veel vocht uitkomen. Let op het drogen duurt waarschijnlijk minimaal 48 uur.
+ Je mat wordt grondig schoon
– Meer werk, kost meer water (zeker in de machine),drogen duurt lang.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: