De zonnegroet – Surya Namaskar volgens Sivananda

Iedere les begin je er mee, het warmt je lekker op, je wordt er soepel van en je aandacht komt bij je lichaam en ademhaling: de zonnegroet! De zonnegroet bestaat altijd uit een serie houdingen die je achter elkaar uitvoert. De ademhaling bepaalt het ritme en het tempo. Er zijn veel verschillende variaties, wij volgen in de reguliere lessen de Sivananda traditie:

In India staat de zon traditioneel symbool voor spiritueel bewustzijn en vroeger aanbad men dagelijks de zon als goddelijk symbool. Tegenwoordig gebeurt dit minder, maar veel mensen zijn zich nog steeds bewust van de kracht van de zon. Er wordt in sommige yogaliteratuur aangeraden om de zonnegroet bij zonsopgang uit te voeren, omdat de atmosfeer dan het meest geladen is met prana (spirituele energie).

De zonnegroet wordt vaak gebruikt als start van een yogasessie. Het dynamische aspect van de zonnegroet zorgt er voor dat je lichaam goed opwarmt en los komt. Doordat je bewust bezig bent met je lichaam en ademhaling brengt de zonnegroet je ook in een staat van meer concentratie en bewustzijn voor het vervolg van je oefening. Je kunt de zonnegroet doen als een onderdeel van je warming-up, maar ook als een oefening op zich, als je bijvoorbeeld niet zo veel tijd hebt om uitgebreid te oefenen.

De lichamelijke beweging kan in combinatie met de bewuste ademhaling en eventuele mantra’s ook een meditatieve en spirituele uitwerking hebben. Het doen van de oefening zorgt er voor dat de zonne-energie (Pingala Nadi) in je lichaam wordt gereguleerd waardoor je meer in balans komt. Pingala Nadi staat voor de actieve, extroverte en mannelijke energie in ons lichaam en wordt ook wel de Surya of Zon Nadi genoemd. De zonnegroet helpt je om deze energie naar beneden of naar boven bij te stellen.

Bij elke stap in de zonnegroet hoort traditioneel een mantra. Deze mantra’s kunnen je helpen om een meer meditatieve en spirituele staat te bereiken terwijl de je zonnegroet doet.

Pose   Mantra Betekenis
1   Om Mitraya Namaha groet aan ieders vriend
2   Om Ravaye Namaha aan degene die straalt
3   Om Suryaya Namaha degene die activiteit brengt
4   Om Bhanave Namaha die verlicht
5   Om Khagaya Namaha die snel in de lucht beweegt
6   Om Pushne Namaha die kracht geeft
7   Om Hiranya Garbhaya Namaha groet aan het gouden kosmische bewustzijn
8   Om Marichaye Namaha aan de Heer van zonsopgang
9   Om Adityaya Namaha de zoon van Aditi – de kosmische spirituele moeder
10   Om Savitre Namaha aan de Heer van schepping
11   Om Arkaya Namaha die het verdiend aanbeden te worden
12   Om Bhaskaraya Namaha aan degene die verlichting brengt

De 12 houdingen van de zonnegroet worden eerst aan de ene kant van het lichaam uitgevoerd en daarna aan de andere kant. Deze 24 stappen vormen 1 ronde. Begin met het oefenen van 2-4 rondes, dit kun je uitbreiden als je conditie verbetert tot de aanbevolen hoeveelheid van 12 rondes per dag.

2 Comments on “De zonnegroet – Surya Namaskar volgens Sivananda

 1. Is er voor oefening 6 van de zonnegroet, ook een variant? Ik heb klachten en krijg deze oefening niet voor elkaar. Het lijkt mij heerlijk om de zonnegroet te doen, maar blijf steken in deze oefening. Ik heb fibromyalgie en ben niet meer zo sterk. Zou graag wat advies willen hoe het ook anders kan.

  Like

 2. Je kunt ook direct op je buik gaan liggen ipv knieën borst en kin neerzetten. Dit is minder zwaar voor de armen en onderrug. Om deze beweging te oefenen kun je ook het volgende doen:
  – zit op handen en knieën met de handen recht onder de schouders
  – loop je handen iets meer naar voren
  – maak een holle onderrug, dus buig naar achteren zeg maar
  – houdt dit vast, houdt je ellebogen recht langs je lichaam en leg je borstkas tussen je handen.
  Deze laatste stap zal in het begin lastig zijn, maar als je blijft oefenen wordt je sterker in armen en zal het beter lukken.

  Uiteindelijk zet je dan in één keer knieën, borst en kin neer, succes met oefenen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: