boek | The Autobiography of a Yogi

Het is een bekend boek over yoga, The Autobiography of a Yogi van Paramahansa Yogananda. In dit boek beschrijft Paramahansa Yogananda zijn leven als yogi. Het begint met een beschrijving van zijn jeugd. Yogananda wordt geboren in Calcutta waar hij ook opgroeit. Hij wordt zich al op jonge leeftijd bewust van zijn roeping om yogi te worden en doet er alles aan om dit te bereiken. Hij wil al snel dolgraag naar de Himalayas om daar als kluizenaar te leven en te mediteren. Dit wordt hem door zijn ouders verboden, maar hij blijft zijn hele jeugd bezig met zijn droom. In zijn jonge jaren volgt er een lange zoektocht naar een guru. Hij komt veel verschillende, kleurrijke types tegen die hem elk iets leren over yoga, meditatie of het leven. Uiteindelijk komt hij terecht bij zijn guru, Swami Sri Yukteswar. Van hem leert hij veel over yoga, meditatie en het pad naar verlichting. Hij leert vooral de technieken van Kriya Yoga, een methode waarbij met name meditatie wordt gebruikt om de geest te verlichten en het lichaam los te laten.

Babaji
Paramahansa Yogananda en zijn guru’s voor hem zijn allen volgelingen van Babaji. Volgens het boek is dit een (nog steeds levende) yogi van honderden jaren oud. Hij heeft zulke bovennatuurlijke krachten dat hij waar en wanneer hij wil zichzelf kan manifesteren om zijn volgelingen te helpen op hun pad naar verlichting. Lahiri Mahasaya is een belangrijke volgeling van Babaji die velen in India spirituele wijsheid heeft gegeven. Hij is een rode draad in het levensverhaal van Paramahansa Yogananda. De ouders van Yogananda waren volgelingen van Lahiri Mahasaya net als zijn eigen guru Sri Yukteswar.

In het boek komen allerlei verschillende guru’s voorbij met elk hun eigen speciale verhaal. Velen van hen bezitten bovennatuurlijke krachten, zoals gedachtelezen, op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn etc. In het boek wordt hiervoor als verklaring gegeven dat de gevorderde yogi’s de energie (prana) in hun lichaam, maar ook daarbuiten, zo kunnen beheersen dat ze dingen kunnen die voor gewone mensen onmogelijk lijken. Los van het feit of al deze dingen waargebeurd zijn, of dat je ze gelooft, is het erg leuk en interessant om te lezen. En de verschillende guru’s hebben allemaal een boodschap waar je spiritueel verder mee kunt komen.

Sri Yukteswar
Daarnaast geeft Yogananda in zijn boek een goede uitleg van de geschiedenis van yoga en de rol die meditatie speelt in je spirituele zoektocht. Hij beschrijft dit op een toegankelijke en zeer goed leesbare manier. Het is ook een verhaal over iemand die zich inzet voor de wereld om hem heen en steeds vol verbazing en nieuwsgierigheid openstaat voor nieuwe ervaringen. Tijdens zijn leven heeft Yogananda de Self Realisation Fellowship opgezet. Momenteel is dit een wereldwijde organisatie met duizenden volgelingen. Lees het boek en sta er net als Yogananda voor open wat er op je pad komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: