Om

Al enige tijd is de achterwand van onze studio opgefleurd met een mooie muurschildering. Het Om symbool (ook wel aum) komt uit het Hindoeïsme en wordt ook binnen yoga veel gebruikt. We starten onze lessen met het drie keer chanten (zingen) van de Om klank. Dit is uit respect voor de traditie van yoga en om je aandacht naar binnen te keren en bij de yogales te brengen.

Om is een alomvattende klank; alle geluiden die we met ons spraakorgaan kunnen vormen liggen tussen A (open mond) en M (gesloten mond). Er is geen eenduidige betekenis aan Om verbonden, de klank staat vaak symbool voor verschillende drie-eenheden. Een paar voorbeelden zijn:

waakbewustzijn – droombewustzijn – slaapbewustzijn
verleden – heden – toekomst
creatie (Brahma) – instandhouding (Vishnu) – vernietiging (Shiva)

Er wordt ook wel gezegd dat de gehele creatie voort is gekomen uit de klank Om. Toen Bramha het universum creëerde hoorde hij als eerste Om. Door het chanten van deze klank ga je terug naar het begin van de creatie waar alles één is. Om wordt gechant voor rituelen, gebeden en dagelijkse gebruiken. Het symbool staat vaak afgebeeld aan het begin van heilige geschriften. Als je Om chant begin je met de A-klank. Je maakt deze klank vanuit de achterkant van je keel en je voelt een trilling in je borstkas. De U-klank vibreert in je keel en de M-klank zorgt ervoor dat je hoofd en je kruin vibreren. Je probeert om een mooie, lange klank te maken bij het chanten van Om. Op internet kun je heel veel voorbeelden vinden van chants met Om. Dit is er één van:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: