video | When the iron bird flies, Tibetaans boeddhisme komt naar het Westen

When the iron bird
flies and horses run
on wheels, the
Tibetan people
will be scattred
like ants across
the earth.
Guru Padmasambhava,
8e eeuw
Gisteren hebben we een interessante documentaire van de Boeddhistisch Omroep Stichting (BOS) bekeken over hoe het Tibetaans boeddhisme zich de afgelopen tientallen jaren heeft verspreid over de wereld. De documentaire zit erg goed in elkaar, er wordt naar de kern van het Tibetaans boeddhisme gezocht en je wordt aangezet tot denken. Het is een mooi voorbeeld hoe culturen elkaar kunnen inspireren en aanvullen.
Vanaf de jaren ’70, waarin in navolging van de Beatles mensen massaal richting India trokken op zoek naar spiritualiteit, is de weg naar het Oosten makkelijker begaanbaar. De weg van de Tibetanen richting het Westen in diezelfde jaren ’70 was minder vrijwillig: vluchtend uit Tibet, via India, verspreidden ze zich over de wereld. In de documentaire is het mooi om te zien hoe de Tibetanen zich hebben weten aan te passen zonder hun cultuur te verliezen. Je ziet Tibetaanse leiders hun dharmas (de lessen van Boeddha) verspreiden in Amerika. Deze dharmas waren voor iedereen toegankelijk, geïntegreerd in de maatschappij en het dagelijks leven, ondanks de culturele verschillen.
Er wordt kritisch gekeken naar een aantal Oost-West verschillen. Vaak worden de nadelen van de Westerse wereld voornamelijk belicht: individualisme, kapitalisme ect. Hier zien we echter ook positieve aspecten van de Westerse cultuur, met name op het gebied van vrouwenrechten. Langzaam maar zeker zie je onder deze invloed ook de positie van vrouwen veranderen binnen het boeddhisme.
In de documentaire worden een aantal westerse mensen gevolgd. Van sommigen staat hun leven al jaren in het teken van het boeddhisme, anderen hebben hun eerste kennismaking. Het mooie is dat ondanks dat ze zeer diverse achtergronden hebben, ieder zijn weg zoekt of gevonden heeft binnen het boeddhisme. Veel mensen zijn in eerste instantie op zoek naar een spiritueel leider die hun zijn wijsheid overbrengt, maak komen er gaandeweg achter dat de wijsheid diep in zichzelf al aanwezig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: